2012. február 23., csütörtök

Forralt bor receptek hideg napokra

Piaristák melengetője
Hozzávalók:
1 l víz
1 üveg száraz vörösbor
0,5 kg kristálycukor
2 db fahéjrúd
8 db szegfűszeg
1 db citrom
1 db narancs
4 db fekete tea filter

Fél tábla 99%-os csokoládé
Elkészítés: A cukros vizet a szegfűszeggel, és a fahéjjal felforraljuk. Ebbe a lébe csavarjuk a citrom és a narancs levét, de a gyümölcsök héját is beletesszük és lassú tűzön tovább főzzük, hogy a fűszerek íze kifőjön. A teafilterrel tovább ízesítjük az esszenciát, majd beleöntjük a bort és a csokoládét is bele tördeljük. Addig kevergetjük az italt, amíg a csokoládé el nem olvad, de forralni már nem szabad, csak forrósítani. A melengető itókát a fűszerektől leszűrve fogyasztjuk barátainkkal, közben az élet nagy dolgain elmélkedünk és talán meg is váltjuk azt!

Lesznai forralt bor
Hozzávalók:
1 l víz
1 üveg száraz fehérbor
0,5 kg kristálycukor
2 db fahéjrúd
8 db szegfûszeg

Elkészítés: A cukros vizet a szegfűszeggel, és a fahéjjal felforraljuk. Az így kapott lébe csavarjuk a citromnak és a narancsnak a levét, de a gyümölcsök héját is beletesszük és lassú tűzön tovább főzzük, hogy a fűszerek íze kifőjön. A tea filterrel tovább ízesítjük az esszenciát, majd leszűrjük egy másik fa zékba a forralt bor alapot. Ebbe a forralt bor alapba főzzük meg a jól megmosott, magháztól mentes, apróra kockázott birsalmát. (Nem kell megpucolni a gyümölcsöt!) Majd beleöntjük a bort is a lébe, de azt már nem forraljuk,
hanem csak forrósítunk. Miközben barátainkkal, kollégáinkkal együtt fogyasztjuk a birsalmás italt, az a csoda is megeshet, hogy elfelejtődnek a gondok, kisimulnak a ráncok és megbékélnek a szívek!
                                                                                                                     Ványi László mesterszakács

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!