2018. február 2., péntek

ELŐJEGYEZHETŐ KÜLÖNLEGESSÉG

Kedves Olvasóink!
Szeretnénk figyelmüket felhívni egy igazi kulturális "csemegére".
Előjegyezhető 2018 februárjától Karcsú Antal Arzén: Vácz Város története kilenc kötetes munkája reprint kiadásban, négy kötetben, kemény kötéssel.
Ára: 21.000 Ft
Előjegyezhető az alábbi elérhetőségeken:
kucsak.g@gmail.com
kucsak.g@invitel.hu
+3627-503-940

Karcsú Antal Arzén ( 1827-1893)  ferences rendi szerzetes, aki 20 évig volt a váci ferences rendház házfőnöke, készítette el az első, nagy terjedelmű, magyar nyelvű Vác-monográfiát. A kiadványt Peitler püspök és a város segélyezte. 

"A ferences szerzetes helytörténeti és egyháztörténeti műveivel vált ismertté a múlt században. Nagy történész kortársai mellett lelkes amatőr volt, aki számtalan fontos adalék összegyűjtésével alkotta meg fontos munkáit.A Pozsony vármegyei Vásárúton született, szülei földművesek voltak. Szláv családnevét (Krecsó) változtatta magyarra, amelyhez szerzetesi névként a szintén ritka hangzású, IV–V. században élt Szent Arzéniusz nevét választotta. Szerzetesi újoncévét Szécsényben töltötte, majd Szegeden, később Gyöngyösön tanult teológiát. Itt érte az 1848-as forradalom, és Kossuth beszéde után 1848 szeptemberében nem késlekedett klerikustársaival együtt honvédnek állni. Karcsu Arzénnek szerencséje volt: e kitérő nem törte ketté szerzetesi pályáját. Gyöngyösre visszatérve előbb örökfogadalmat tett, majd a teológia befejeztével Kecskeméten pappá szentelték. Gyöngyösön, Kecskeméten, Jászberényben volt gimnáziumi tanár, a szolnoki gimnázium igazgatójaként is működött. 1867-ben A szerzetes rendek egyetemes története; 1869-1871 között, A római pápák története Szt. Pétertől korunkig című munkája jelent meg. Élete talán legjelentősebb részét Vácott töltötte, ahol nekilátott a város történetének megírásához. 1880 és 1889 között kilenc füzetben látott napvilágot Mayer Sándor váci nyomdász jóvoltából a Vácz város története. Karcsu elsősorban a helyben föllelhető levéltári dokumentumokra támaszkodott. A mendemonda szerint, mivel szerzetesi élete nem tette lehetővé, hogy minden idejét a levéltárban töltse, „megvesztegette” a levéltári szolgát, aki egy-egy ezüsthúszasért elnézte, ha a tudós szerzetes éjszakára elvitte a kutatott iratokat.A Vácz város története könyv alakban ma már nehezen hozzáférhető, ráadásul a Karcsu Arzén által használt dokumentumok egy része a XIX. század óta eltűnt. Egy fontos, 1062 darabból álló iratköteget például a Magyar Nemzeti Múzeum levéltári osztálya vásárolt meg Wachtel Gyula budapesti antikváriustól a húszas években. Ezek a dokumentumok 1945-ben égtek el az Országos Levéltárban. Igaz, 1983-ban Sápi Vilmos szerkesztésében megjelent két kötetben a sokkal korszerűbb Vác története, ám Karcsu Arzén műve a helytörténet kutatói számára továbbra is nélkülözhetetlen forrás."
forrás: https://mno.hu/migr_1834/karcsu-arzen-es-vac-849539

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!