2012. február 21., kedd

A lencse - másképp

Itt  van az új év! Szokás ilyenkor lencsét enni, hiszen attól várható az anyagi gyarapodás az előttünk álló 12 hónapban. Legtöbb kultúrában a lencse a termékenység vagy pénz jelképe. Nos, jó, akkor együnk! Fenséges lencsekrém receptet osztok meg veletek, hogy ne mindig a leves és a főzelék legyen napirenden! Az alábbi recept 6 fő részére elegendő. Bár javaslom, újítsunk, s bátran kalandozzunk, kísérletezzünk az ízek világában! 1 bögre lencse, 2 nagyobb répa, 1 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál magos mustár, só, bors. A lencsét beáztatjuk pár órára.Ezután a karikára vágott répával együtt feltesszük főzni annyi sós vízben, ami kb. 1-2 centivel ellepi.Külön edényben olívaolajon megdinszteljük a hagymát a fokhagymával (esetleg friss vagy szárított csípős paprikával). Amint megpuhult a lencse és a répa, leöntjük a felesleges vizet róla, majd hozzá-keverjük a dinsztelt hagymákhoz. Megszórjuk borssal, valamint hozzáadjuk a mustárt is. Alapos átforgatás után összeturmixoljuk az egészet, és tovább ízesítjük, amennyiben szükséges.De lássuk, mi másra használható még ez a növény! Gyerekekkel kellemes elfoglaltság lehet téli délutánokon a terménykép vagy képkeret készítése. Ehhez használhatunk bármilyen magot, lencsét, mákot, kukoricát, akár búzadarát is, stb. Elkészítése roppant egyszerű, kartonlap felületét - melynek színével variálhatunk,- beragasztózzuk tetszés szerint, majd rászórjuk a magvakat. Ha beáztatjuk a lencseszemeket, könnyebben át tudjuk szúrni, s cérnára fűzve, nyakláncot, karkötőt készíthetünk. A szemeket befesthetjük, csak vigyázzunk a festék minőségére, bőrrel érintkezhet-e.            
                                                                                                                                                    mko          
          

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!