2012. március 27., kedd

Kávé és tévhitek

Nem rég volt egy beszélgetésem nagyobbik kislányom tanító nénijével, akit nagyon szeretek, mert teljes szívvel, lélekkel készítgeti a gyerekeket az életre és szinte varázslatos módon engedi egyre beljebb őket a tudás birodalmába. Szó szót követett, mikor témává vált a kávézás. Kiderült,a beszélgetésből számomra, hogy nem csak az alacsony vérnyomást „pörgeti fel“ és nem csak megszokásból kell fogyasztani, rengeteg jótékony hatása van, melyet tudományos eredmények bizonyítanak. Természetesen igen jócskán van negatív kritika és orvosi vizsgálat a kávé káros hatásaival kapcsolatban, miszerint növeli a vér koleszterin szintjét, koszorúér megbetegedéseket okozva ezáltal, csökkenti a termékenységet, növeli a hasnyálmirigy rák kockázatát. Ezzel szemben a legújabb vizsgálatok azt bizonyítják, hogy több az előnye mint a hátránya a kávé fogyasz-tásának, természetesen mint mindent csak MÉRTÉKKEL kel és helyesen, jó minőségűt kell fogyasztani, akkor hat jól. Sokszor tapasztalható az éhgyomorra sokat kávézók körében az úgynevezett „túlkávézás“ tünete, amikor megemelkedik a szívverések száma, sőt az rendszertelenné is válhat, légszomj, szédülés is kialakulhat.
Jótékony hatásai: A koffein jótékony hatása megjelenik az epekő elleni védekezésben is. Az adatok elemzése után, amelyeket a 20 évalatt közel 125 ezer emberen elvégzett kísérletekből gyűjtöttek, a Harvard Közegészségügyi Intézetének kutatói kijelentették, hogy mind a női, mind a férfi kávéfogyasztók körében kisebb arányban fordul elő az epekő. Ez az arány azért is kimutatható, mivel függ a Intézetének kutatói kijelentették, hogy mind a női, mind a férfi kávéfogyasztók körében kisebb arányban fordul elő az epekő. Ez az arány azért is kimutatható, mivel függ a fogyasztás mértékétől. Michael Leitzman táplálék-specialista szerint a kockázat 13%-al csökken azok között, akik naponta egy csésze; 21%-al azok között, akik kettő-három csésze kávét isznak; és 33%-al a minimum  négy csészét fogyasztók között. Ezen adatok felhasz-nálásaval a Harvard Egyetem kutatói rámutattak, hogy azok körében, akik napi egy-három csésze kávét isznak naponta, a cukorbetegség kockázata 10%-al csökkent-hető.Még meggyőzőbb, hogy ha ezt az adagot felemeljük 6 vagy több kávéra, a kockázat a férfiaknál 54%-kal, a nőknél 30%-kal csökken a kávét nem fogyasztókhoz képest Ez a hatás viszont nem a kávé koffein tartalmának köszönhető, hanem megtalá-lható a kávéban egy vegyületcsoport, a kinin megnöveli a máj kapacitását, hogy jobban fel tudja használni a glükózt, és ezzel lehet magyarázni a megemelkedett vércukorszint szabályozását. A koffeintől eltérően a kinin, ami a pörkölési folyamat során keletkezik, egyedi a kávéban. Ugyancsak megtalálható nagy mennyiségben chlorogenic acid (másnéven CGA), tokofelor és magnézium a kávébabban. Az előbb felsorolt összetevők mindegyike elősegíti az inzulin és a glükóz felhasználását. Némely jótékony hatás a kávé magas antioxidáns tartalmának tulajdonítható. A csokoládék, a szárított gyümölcsök és -babok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsoka. Sajnos szinte korunk népbetegsége a rák, kialakulása nem pontosan definiált, viszont a vizsgálatok szerint az antioxidánsok csökkentik a kialakulás kockázatát. Persze azt nem lehet állítani, hogy „igyunk sok kávét, majd nem leszünk rákosak“, de mindenképp a  megelőzés érdekében hatásos lehet A kávé egy másik összetevője, amelyet trigonellinek hívunk, adja a kávé aromáját és kesernyés ízét. De ez nem minden. Emellett antibakteriális hatása is van és megakadályozza a baktériumok megtapadását, ezzel védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen.
A számtalan jótékony hatása mellett azonban néhány esetben óvatosan kell bánni a kávé fogyasztásával. Terhes nőknél a napi 300 mg-nál magasabb koffeinbevitel növeli a vetélés kockázatát, szoptató anyáknak pedig egyáltalán nem ajánlott a koffein fogyasztása, mivel bekerül az anyatejbe is. Az alvásproblémákkal és rendszertelen szív-veréssel küzdő emberek lehetőség szerint ugyancsak kerüljék a koffeines italok bevitelét.
Irodalom :(1) Lavazza, Vita Medica, The Science of Natural Health, (2)Michael Downey Discovering coffee's unique health benefits. Life Extension Magazine, 2012 jan. 39-49)

1 megjegyzés:

orsi írta...

Hát, tök jó ennyi jótékony hatást olvasni, ennek örömére megiszok még egy csészével a kedvenc feketémből http://minu.me/-cafissimo kér valaki? :)

Legyen újra korrekt párbeszéd!