2012. március 27., kedd

Implantátum - fogbeültetés

Egy szépen csillogó mosoly elbűvölően hat bárkire, a hófehér fogak csillanása minden egyéb szépséghibát elfedhet. Fogainkat leggyakrabban fogszuvasodás, fogíny-sorvadás, vagy esetleg baleset következtében veszítjük el. A hiányzó fog nagyon zavaró lehet, akár esztétikai, akár rágófunkció, akár hangképzési szempontból.
Rövid sorközi foghiányok esetén implan-tátumok alkalmazásával az elveszett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg a hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg. Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt.
Az implantátum behelyezése ambuláns műtét során történik. A beültetés viszonylag egyszerű, ha elegendő vastagságú csont áll rendelkezésre, de már a csont felépítése sem akadály. A ma használatban lévő implan-tátumok anyaga – márkától függetlenül – nagytisztaságú titán. A titán olyan biológiai tulajdonsággal rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy a csontsejtek szabályosan hozzá nőjenek a fémhez. A titán implantátumokkal kapcsolatban eddig sem allergiás elváltozás, sem daganatos megbetegedés nem merült fel. Ez az implantátumok felületét bevonó titán – oxid anyagnak köszönhető, mely a szervezet számára teljesen semleges, immunreakciót nem vált ki. A műgyökér beültetése után 4-6 hónap múlva készülhet el a felépítmény és a korona. Általában ennyi idő szükséges, a becsontosodáshoz és a biztonságos terhel-hetőséghez. A megfelelő módon beültetett titán implantátumok élettartamát hosszú távon a páciens szájhigiéniai szokásai határozzák meg. Ápolása azonban nagy gondosságot igényel. Ugyanis az implan-tátumok körül, a megfelelő szájhigéne elmaradása esetén gyors lefolyású, súlyos gyulladás alakulhat ki, minek következtében az implantátum előbb meglazul, majd később el is veszíthetjük.
                    MK

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!