2012. március 27., kedd

sport/másképp - A síelés története

A legelső síléc korát 4-5 ezer évesre becsülik. A tudósok régebbi nyomokat is találtak a síelés  kezdetéről, vannak olyan barlangrajzok, amelyek a korai kőkorszakból valók, és „sílécet” használó embereket ábrázolnak. Az északi mocsaras lápos vidékeken több ősi sílécet is találtak. Ezek az oxigénhiányos környezet miatt elég jó állapotban megmaradtak. Az egyik leghíresebb, az úgynevezett Hoting-i síléc, amely a mai kutatások szerint a legidősebb. Természetes, hogy a síléc a hóval borított és a vizenyős területeken volt inkább alkalmas közlekedési eszköz, ezért a korai időkben is ezeken a terepeken alakult ki a használata. Legelőször az emberek a hóban való gyorsabb közlekedés miatt növelték meg a lábbelijük területét, ezáltal, kevésbé süllyedtek be a hóba vagy a mocsárba. Később aztán ezt a hótalpat tovább fejlesztették, nádat kötöttek rá és a talpat teljesen befedték például nyersbőrrel, majd a méretét is megnövelték, így már nem csak lépni, hanem csúszni is lehetett vele. Ebből fejlődtek ki egyre jobban a síelésre alkalmas lécek. Származási helyét mindenképpen az északi féltekék, hóval fedte területeihez lehet kötni. A 17. és 18. századokban elsősorban csak utazási élménybeszámolók szólnak a sízésről. Majd a19. századra már egyre inkább elterjedté vált, mint sport. 1843-ban rendezték meg az első síversenyt. 20.században a síelés népszerűsége Európa-szerte nőtt. (A sífutással ötvözött lesiklása téli harcászat nélkülözhetetlen eszköze volt, így kiképzési, sőt iskolai oktatási anyag is lett egészen a II. világháború végéig.) A század második felétől terjedt el világszerte a szabadidős sízés. Egyúttal az idegenforgalom egyik legjelentősebb tényezőjévé vált a sí-üdülés, vagy másként sí-turizmus.                                                                             ( mko)

IDÉN IS SÍELÜNK-praktikus tanácsok síeléshez, utazáshoz, pakoláshoz
Fontos: ha külföldre megyünk kössünk utasbiztosítást, ha egyénileg utazunk vigyünk hóláncot (bizonyos helyekre fel sem engednek anélkül), ha lehet nemzetközi zöldkártya is legyen nálunk.
Indulás előtt nézzük át az autót, megfelelő állapotban van-e műszakilag, téli gumi, fagyállós ablakmosó, jégkaparó stb. meglétét is fel kell térképezni.
Készítsünk úti tervet, nézzük meg pontosan a célállomást, az oda felé vezető utat (legegyszerűbb útvonaltervezővel megnézni), hány órát vesz igénybe az út, hány km, lesz e fizetős autópálya szakasz.
Pakolásnál attól függően, hogy milyen felszereltségű szállásra megyünk, figyeljünk, hogy legyen nálunk hajszárító, törölköző, vízforraló stb. Ha kisgyermekkel utazunk, pakoljunk az útra elemózsiát és nézzük meg hol tudunk megállni útközben. Nézzük át, hogy a gyermekek felszerelése megfelelő-e, bakancsot, bukósisakot, síruhát nem nőtték-e ki.  A síruha aláöltözetek széles választéka várja a síelni vágyókat, ezek elég drágák, réteges öltözéssel, pamut aláöltözéssel, ezek a  drágább ruhadarabok helyettesíthetők. Jó utat, és jó síelést mindenkinek!                             

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!