2012. március 13., kedd

Újévköszöntő Lencseparti főétele

Alapanyag szükséglet 4 fõre:
40 dkg marhalapocka
10 dkg lencse
5 dkg sertészsír
5 dkg gersli
1 db sárgarépa
1 db kis zeller
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
Lencsét és a gerslit külön edényben többször átmossuk, és langyos vízbe áztatjuk.
A megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk és a zsíron üvegesre fonnyasztjuk.
Ezt követõen fûszerpaprikával megszórjuk, fokhagymát törünk rá, és kicsi vízzel felengedve pörkölt
alapot készítünk. Amikor a víz elpárolgott a kiskockára vágott marhalapockát rátesszük, és ismét felengedjük vízzel annyira, hogy ellepje a víz húst. Ízlés szerint sóval, babérlevéllel, õrölt borssal és köménnyel fûszerezzük, majd lassan fedõ alatt pároljuk. Amikor már félig megpuhult a hús, beletesszük a megtisztított és kockázott zöldségeket, és a szükséges mennyiségû vízzel felöntjük, és így fõzzük tovább. Amikor már a hús majdnem puha, akkor adjuk hozzá a gerslit és a lencsét. Az apróra vágott medvehagymát (vagy a krémet) a kész levesbe tesszük, szükség esetén utó ízesítjük.
… és jóízûen megesszük egy kedves baráti társaság körében!

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!