2012. június 4., hétfő

Nemzeti jércemell, avagy Talpra magyar!

Jércemell filé 4 db
Tejföl 3 dl
Csirkefar-hát 2 db
Fagyasztott parajpüré 20 dkg
Tojás 6 db
Tejszín 2 dl
Liszt 40 dkg
Vöröshagyma 1 fej
Tv paprika 1 db
Paradicsom 1 db
Fûszerpaprika
Foghagyma 2 gerezd
Zsír 1 evk.
Só ízlés szerint

Elsõ nap:
A csirkefar-hátról levágjuk a zsírzót és kb. 5 liter vízben a tisztított darabolt zöldségekkel (hagyma, paprika, paradicsom) feltesszük fõni egy lábasba.
Amikor felforrt lehabozzuk és közepes lángon 2 liter folyadék mennyiségûre forraljuk vissza, majd leszûrjük és hagyjuk kihûlni. Ez az alap lé.
A tejfölt szûrõruhán (tüll) keresztül egy éjszakán át hagyjuk csepegni.
A fagyasztott parajpürét hagyjuk kiolvadni, és sûrû szita segítségével ezt is lecsepegtetjük.
Második nap:
Az alap levet lezsírozzuk, és ismét feltesszük fõzni, azért hogy a benne lévõ vizet elpárologtassuk addig ameddig 1,5-2 deci sûrû kivonatot nem kapunk.
Langyosra hûtjük, és a lecsurgatott tejföllel, ízlés szerint sóval habverõvel simára keverjük. Ez a fehér tejfölmártás.
A lisztet, a paraj pürét, a 4 db felütött tojást csipet sóval és kevés vízzel összekeverünk, majd bõ sós vízben galuskát szaggatunk belõle. Forrás után leszûrjük és lehûtjük. A tejszínt a maradék két tojást, pici sót, a tört fokhagymát, a spenótos galuskát egy keverõ tálban összekeverjük és egy zsugorfóliával kibélelt õzgerincformába töltjük. Az õzgerincformákat tepsibe rakjuk, amibe egy kis vizet öntünk, és az egészet alufóliával letakarva 110 fokos sütõben kb. egy óráig pároljuk. (Hurkapálca próbát csinálunk, ha a tészta már nem tapad a fára, akkor a párolás befejezõdhet.) Ez a zöld galuskapuding.
A csirke melleket megsózzuk és egy serpenyõben a zsíron minden oldalát pirosra sütjük, majd takaréklángon, fedõ alatt, néha megforgatva 20 percet pároljuk.
A húst (kevés) fûszerpaprikába hempergetjük. Ez a piros hússzelet.

Tálalás: a nemzeti trikolorra gondolva tálaljuk az ételt.
A nemzeti jércemell elsõ ízben 2012. február 11-én készült el a felvidéki Gömör vármegyében, Hárskút településen, ahol 230 magyar anyanyelvû bálozó ropta a táncot. A talp alá valót a váciak által már ismert Joker Zenekar „húzta”, így könnyû volt teljesíteni . . .

TALPRA MAGYAR!
Ványi László mesterszakács

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!