2012. október 23., kedd

Fogfehérítés

Mi az a fluoridizálás? Ez az, amire a rendelők 99% nem figyel. Egy nemzetközi kutatás szerint drasztikusan csökkenthető a fogfehérítés okozta zománc károsodás, ha fehérítés előtt fluoridizálva vannak a fogak.
A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási, genetikai, fogápolási szokásaink miatt és fogfehérítések miatt is aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A fog három fő alkotórésze a fogcement, a dentin és a zománc, amelyek közül egyedül ez utóbbi látható a felszínen. Színét, leginkább az alatta található dentin színe határozza meg, ugyanis maga a zománc áttetsző, tehát a világossárga és a szürkés is egészséges szín lehet. Általában az íny felé vékonyodik, amíg el nem jut a cement-zománc találkozási pontig.
A fogelszíneződések okai:
 A fogak színét a fogkoronai részét képző szövetek határozzák meg. A fogak színe általában egy fogon belül is változhat. Miután a fogak íny felőli részén a zománc vékonyabb, így ezen a területen a dentin közelebb helyezkedik el a fog felszínéhez, ezért a fogak nyaki része általában sötétebb. Legtöbb esetben egy szájon belül sem azonosak a fogak színei.
Az elszíneződést kiváltó ok meghatározása döntő jelentőségű, hiszen az elszíneződés lehet külső és belső ok.
A külső elszíneződések létrejöttében szerepet játszó tényezők:
 ételek, italok
 dohányzás, pipázás
 fogkőképződés
szájápolással kapcsolatos anyagok: pl. klórhexidinek
orthodonciai kezelés (fogszabályozás) : azáltal, hogy fokozzák a lepedék-képződést a fogak elszíneződését okozhatják.
De ki gondol erre? Legtöbbször csak akkor jut eszünkbe fogunk fehérsége, amikor már ott a baj. Érdemes odafigyelni a helyes és rendszeres fogmosásra, akkor talán - és, ha adottságunk is megvan hozzá - elkerülhetjük a fogfehérítést.
A belső elszíneződésekben szerepet játszó tényezők: Lehet szisztémás vagy lokális eredetű, és a fogak előtörése előtt vagy után alakul ki.
  - örökletes
  - fertőzés
  - trauma, magas láz
  - D-vitamin hiánya, C- és A-vitamin együttes hiánya
fogfehérítés hátrányai:
 - lágyrész irritáció
- fogérzékenység
- a fogfehérítés hatása a fog kemény szöveteire: ellentmondások ezt illetően. Az oxidálószer demineralizációs hatása függ az alkalmazott anyag pH-jától. A kritikus pH érték zománc esetén 5,2-5,7, dentin esetén 6,2-6,7 között van. A kísérletek során megfigyelték, hogy a termék pH-ja nagyobb mértékben károsíthatja a zománcot, illetve a dentint, mint maga a 35%-os hidrogén-peroxid.
- a termokatalitikus eljárások esetében a hőhatás túlzott mértéke pulpakárosító hatású
- a hidrogén-peroxidok hátráltatják a bondanyagok tapadását, a tömőanyagok színét megváltoztatja
Sajnos a felsorolt hátrányok mind a fogfehérítés után derülnek ki. Fogorvosok között is ellentétes vélemények vannak. Mindemellett ha a fogfehérítés után pótlás készült, a későbbiekben mindig fogfehé-rítésre lesz szükség, mivel a saját fog kis idő elteltével visszanyeri eredeti sárgás, szürkés színét. És nem kis összegeket hagyunk ott a kasszában. A nem megfelelő eljárással készült fogfehérítés, akár az otthoni próbálkozások, illetve a fog szerkezete okozhat nem kívánt hatásokat, kellemetlen elváltozásokat.
Talán ezek tudatában nem károsítjuk direkt fogaink épségét, ami amúgy is a táplálkozásunk és életvitelünk által sok mindennek vannak kitéve. A fogkő leszedés és az utána történő fogak felpolírozása már szemet gyönyörködtető lehet.
Ez egy saját vélemény: a fodrásznál, ha véletlen nem sikerül a haj kiszőkítése, elreped a hajvége, nem olyan nagy baj, mert levághatjuk nő helyette egészséges új haj.  De a fogaink nem nőnek újra, már fiatalon tönkre tehetjük őket.
 MK

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!