2012. október 23., kedd

idénygyümölcsünk a málna

A málna (Rubus idaeus) igen értékes gyümölcs, mert viszonylag korán érik, amikor még kevés  más gyümölcs terem. Jelentős mennyiségű cukrot, szerves savakat, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Hazánkban őshonos növénynek tekinthető. Mint idénygyümölcsöt érdemes a szezonjában bőségesen fogyasztani. Ilyenkor nyugodtan tarthatunk málnanapot, vagy egy-egy étkezést helyettesíthetünk vele. Kisgyermekek étkezésében kétéves kortól ajánlott. A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökken-
tése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívműködés szabályozása. Mint minden bogyós gyümölcsnek, így a málnának is van allergiakeltő hatása, mely az arra érzékenyeknél nem várt reakciókat válthat ki. Ezek a tünetek különfélék lehetnek, a legjellemzőbb a viszkető bőrkiütés, amit csalánkiütésnek hívunk, de előfordulhat szénanátha jellegű, valamint asztmaszerű panasz is. Ezen tünetek jelentkezésekor természetesen abba kell hagyni a gyümölcs fogyasztását. A cserje levelét gyűjtik gyógyászati célokra. A leveleket májustól augusztusig terjedő időszakban érdemes gyűjteni. Összehúzó hatású szer. Gargarizálásra szájüreg és a torok nyálkahártya gyulladások kezelésére alkalmazzák. Enyhe hasmenés esetén kiváló szer. A várandós kismamák szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel az ellazítja a kisme-dence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!