2012. október 23., kedd

Elkezdődött az allergiaszezon

Egyre gyakrabban jön elő gyermekeknél is az allergia. Eleinte azt hisszük, hogy csak megfázott, de két hét után is még mindig tüsszög, folyik az orra, de nincs láza és nem is köhög, elkezdünk gyanakodni. Az allergia szezon az éger és a juhar virágzásával kezdődik, majd folytatódik a mogyoróval, ciprus félékkel. Az emberek többségének a parlagfű pollenje okoz gondot. Hogyan tudunk segíteni gyermekünkön, ha kiderül, hogy allergiás a pollenekre? A kezelési irányelvek nagyjából a következők:
A varázsszó pollenmentesség (hát ezt elég nehéz megoldani, mégsem lehet tavasztól őszig négy fal között a gyermek), amivel mégis csökkenthető: gyakori hajmosás – kéz és arcmosás, ne feküdjön a fűbe, földre, illetve fiziológiás orrcseppek (pl. Sterimar, Physiomer, stb…) használata, hogy kimossa az orrból az allergéneket. Nem javasolt a „sima” orrcsepp (pl. Nasivin, Novorin, stb…), mert ezek csak az orrnyálkahártya duzzanatot csökkentik, az allergiás mechanizmust nem, hosszabb távú használatuk (2 hétnél több) károsíthatja az orrnyálkahártyát (kisebesedhet, vérezhet), valamint ha elhagyjuk, az orrnyálkahártya duzzanat visszatér egyfajta hozzászokás miatt).
Vannak  általános gyulladáscsökkentő hatású, helyileg adható szer a nátrium-kromoglikát, kapható recept nélkül is, szemcseppként (Taleum, Opticrom), és orrcseppként is (Taleum), kevés mellékhatása van, régóta alkalmazzák, az EU-ban és nálunk is ezt adják első lépésként. Egy hátránya van, hogy naponta 4x kell adni. Kifejezetten „allergiaellenes” gyógyszerek, ezek az ún. antihisztaminok, az ún.második generációsok már kevésbé vagy alig okoznak álmosságot (az első generációhoz képest). Legtöbbjük már szintén recept nélkül kapható, ilyen a Zyrtec, a Claritine. Régebbi, első generációs a Fenistil, ez receptköteles. Ezekből mind van tabletta és szirup/csepp, ha nehezen szedi be a tablettát. A Zyrtec dózisa:  – ezt napi 2x kell adagolni. 6-12 éves kor közötti gyermekeknek: naponta 2-szer 5 mg (naponta 2-szer 10 csepp, vagy 2-szer ½  10mg-os tabletta). Van belőle kezdő csomag is, 10 db-os.
A Claritine dózisa:  – ezt napi 1x kell. Tabletta: 6-12 éves kor között adagolás a testsúly alapján: 30 kg felett napi 1x 10mg. 30kg alatt nem adható. Szirup: 2-12 éves kor között adagolás a testsúly alapján: 30 kg felett 10ml (10mg) szirup naponta egyszer, 30 kg alatt 5 ml (5mg).
Az allergiaszezon végeztével érdemes a gyeremeket megnézetni egy allergológussal, a vizsgálatok során bőrtesztet csinálnak, ami kellemetlen lehet (végigvizsgálják, mire érzékeny, többféle anyagot juttatnak tűszúrással a bőr alá, aztán megnézik, milyen reakciót vált ki a bőrön, majd kiértékelik az eredményt) A vizsgálat után, ha receptre felírják a fent említett gyógyszereket, elvileg olcsóbb lehet egyik-másik készítmény.
 Van még immunterápia, ezt elvileg csak allergológusok végzik, amikor beadják kis dózisban az allergéneket, és ezzel erősítik a szervezetet, illetve „szoktatják hozzá”.
Hasonló elven alapszik a homeopátia is, kockázat nélkül ki lehet próbálni. Poumon histamine 15 CH, 2x5 golyó, illetve Pollens 30 CH hetente 1x10 golyó (ezek tejcukrot és egyéb cukrot tartalmaznak, ha laktózérzékeny, figyelni kell rá).
Érdemes esetleg úgy megpróbálni, hogy antihisztamint csak a nagyon rossz időszakban adni, főleg mondjuk nyaraláskor (sajnos a vízparton több a pollen, ezért rosszabbodhat az allergia).
Az utolsó kezelési típus a szteroid tartalmú készítmények, ha az előbbiek nem hatásosak. Ezeket a készítményeket (pl. Flixonase, Rhinocort) csak receptre lehet kapni, szakorvosi javaslattal lehet magasabb TB támogatást érvényesíteni (kevesebbe kerül).              
                                                                                         Dr. Czinege-Brezanóczy Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!