2015. május 3., vasárnap

Múzeum megnyitó Anyák Napján!

Egyházmegyei múzeum megnyitója 2015.05.03-án hagyományos módon anyák napján, a múzeum udvarán került megrendezésre. Az idő kegyes volt, borongós, de nem esett. A műsorban anyáknapi verseket hallhattunk, valamint a múzeum igazgatója, Pálos Frigyes és Dr. Beer Miklós püspök atya osztotta meg velünk anyák napi gondolatait.
Frici atya kicsit visszaemlékezett, édesanyjára a "nem" dolgozó nőkre, akik rengeteget és alázatosan dolgoztak, folyamatosan, minden nap. Áldott Édesanyák!
A megnyitóval együtt elfelejtett alkotó Kitlinger Kálmán ötvösművész kiállítása is megynyitásra került. A kiállítás a múzeum nyitvatartási ideje alatt megtekinthető.
Kitlinger apja, János vasúti kalauz volt. Édesanyja Zsuzsanna is vidékről jött fel Pestre dolgozni, ahol összeismerkedtek. 1901 júliusában született meg Kálmán, Kaposvárott, majd szülei visszatértek Pestre dolgozni, a gyermek nagyszüleivel élt sokáig, Nagyatádon. Frigyes atyának személyes kapcsolata volt Kálmánnal. Az ötvenes években ismerkedtek meg.
Kálmán 13 évesen került fel Pestre, ahol bádogos-szerelő mester lett. Beleszeretett Kálmán a rideg anyagba. Ez irányította őt az anyaggal való foglalkozásra, jó rajzi kézséggel, fantáziával volt megáldva, álmait tudta később a fémbe "önteni". Így indult a pályája. Felvették az ipari rajziskolába. Majd fősikolára. 34 évesen szerezte meg diplomáját. Majd megszülettek a kis betyáralakok rézlemezből. Mindent megtanult, domborítani, cizellálni....a lemezzel szeretett legjobban dolgozni. Lemezből készítette a szobrokat. Óvoda tetejére szélkakas helyett, mézeskalácshuszárt készített rézből. Mert álmodni. Merjünk álmodni!
szerk.

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!