2018. március 10., szombat

Lírai kiállítás a Lyrában - avagy berepült a toronyba a szerelemmadár -

Lírai kiállítás a Lyrában
                   -  avagy berepült a toronyba a szerelemmadár -

A Lyra Könyvesház illetékesei februárban is gondoltak a képzőművészet iránt érdeklődőkre. Már megszokhattuk, hogy időről időre igényes alkotásokat állítanak ki a könyvesház emeletén található Torony Galériában. Február 16-án Záhorszki Mónika grafikus, textilművész „Szerelemmadár” című kiállítását nyitották meg. A Nógrád megyében élő, de Váchoz szorosan kötődő alkotó jellegzetes, karakteres grafikai világa, meseszerű képei nagy népszerűségnek örvendenek. Számos egyéni és csoportos kiállítást maga mögött tudó művész műveit illusztrációkként, folyóirat-borítóként (Palócföld 2016/4-es szám), magángyűjtemények darabjaiként is igen szép számú ember láthatta már.
Nagyorosziból származik, jelenleg is ott él. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolára Vigyinszki Attila és Földi Péter festőművész készítette fel. A főiskolán festészetet Barczi Pálnál és Bodó Károlynál tanult, 2001-ben végzett földrajz-rajz szakos tanárként. Munkája Váchoz köti, grafikusként dolgozik, jellegzetes motívumai sorra visszaköszönnek alkotásairól. Szabadidejében tusrajzokat készít legkedvesebb verseihez, textileket varr vagy a Börzsöny hegyeit járja fényképezőgéppel. Ezek a tevékenységek nem csak kikapcsolódást, de inspirációt is nyújtanak számára, példaképként Gross Arnold miniatűr mesevilágát és Szász Endre különös fantáziával megalkotott műveit említi. 2010-től tagja a Rétság környéki alkotókat összefogó KÖR alkotói csoportnak, 2017-től pedig a váci alkotókkal rendszeresen közös kiállításokon mutatja meg legújabb munkáit.
Mónika elmondta a jelenlévőknek, hogy a grafikai illusztrációkban elsősorban a szöveges költemények ihletik meg. A most kiállított művek az embereket összekötő szeretet, szerelem témaköréhez kapcsolódnak. A szerelem érzése, amelyet – talán mondhatjuk- minden ember már átélt, madárhoz hasonlóan emeli lényünk lényegét a magasba, a hegyek- felhők fölé. Ekkor átélhetjük a madarak szárnyalását, ezt a mondanivalót sűríti képpé a szerelemmadár szimbóluma. Az itt kiállított képek a sorozat töredékét mutatják be, melyek nem csak képileg de szövegesen is körüljárják a szerelem témakörét.
 Záhorszki Mónika beavatta a hallgatóságot a képek elkészítésének technikájába is: egy illusztrátori munkához hasonlította a műveket. Minden egyes kép kézzel készül, nem számítógépes grafika. Csupán a nyomdai előkészítéshez használ számítógépes támogatást.
A jelenlévő Németh Árpád tanár festőművész – aki nemrég vehette át a Horváth Endre művészeti díjat - méltatta az alkotót. Mint mondta, az ember első benyomása az, hogy rézkarcokat lát. Azonban közelebbről nézve jól látható, hogy egyedi rajzokról van szó. A kiállított műveken tapasztalható akvarell technika felőli lavírozás Németh Árpád szerint az egyébként is lírai műveket még inkább líraibbá teszi.  Ez jól mutatja Záhorszki Mónika lírai alkatát. Elhangzott, hogy ha az egyes műveket közelebbről vizsgáljuk, hamar kiderül, hogy alkotója nagy élvezettel és tehetséggel foglalkozott, foglalkozik az apró részletekkel is.
A kiállítást március 8-áig látogathatják az érdeklődők a Lyra Könyvesház nyitvatartási idejében.

Szávai Attila



Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!