2019. január 24., csütörtök

Új beruházás készül a Karolina iskolában

Mai napon tartottak sajtótájékoztatót a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi kórusiskola, Alapfokú Művészeti Intézményben, a közel jövőben történő, nagy volumenű beuházásról. A beruházás érintené a patinás iskola belső tereinek átstruktúrálását, új, kórusterem létesítését. A részletekről többet még nem tudhattunk meg, mivel még csak az előkészítési fázisnál tart a projekt.
 

 Dr. Rétvári Bence államtitkár úr tájékoztatást adott arról, miszerint a  kormány tavalyi döntése értelmében három iskola fog átfogó támogatásban részesülni, ennek egyike a váci Karolina Katolikus Általános iskola. Államtitkár úr kitért arra, hogy milyen büszkék vagyunk, arra, hogy Kodály Zoltán országában élhetünk. Tudjuk, aki kórusban énekel, az nem csak egyfajta előadóművészetet tanul, hanem a  közösség erejét, egymásra való odafigyelést, és megkapja az élet egyfajta teljességét is, amit csak a zene adhat. Elmondta, hogy a kóruskultúrát fontos életben tartani, ezért tartja fontosnak a kormány, hogy támogatást nyújtson a kórusiskoláknak. Olyan bővülést tervezzenek az iskolák, hogy egyfajta kórusközpontokká tudjanak válni, melyek a környező iskolák kórusvezetői számára képzéseket szerevezzenek, melyek segítik majd őket a további a munkájukban. Olyan tudásra tegyenek szert ezekben a kulcsfontosságú intézményekben, melyet majd hasznosítani tudnak a saját iskolájukban. A fejlesztések állami és egyházi iskolákat is érintenek, ami fontos, hiszen nem mindenki  viszonyult egyformán az egyházi intézményekez a politikai palettán. A jelenlegi kormány partnerként tekint az egyházi iskolákra és az egyensúlyra törekszik. A fejlesztés közel 400 millió forint, ami mindhárom intézmény beruházási előkészítésére vonatkozik, ebből a Karolina iskola 204 millió forintot kap majd, tudtuk meg Dr. Rétvári Bence államtitkár úrtól.

Dr. Beer Miklós megyés püspök úr az örömét fejezte ki, hogy 100 évvel Csáky Károly halála után - aki építette az iskolát és a hozzá tartozó kápolnát, majd elnevezte édesanyjról mindkettőt -  kormányzati támogatással az iskola korszerűsítése, bővítése megtörténhet. Reményei szerint a száz éves múlt szép öröksége és a második világháború intermezzója után (állami működés) a katolikus neveléshez hűen tudják majd folytatni tovább az iskola működését.

Az igazgatónő, Sisa Sándorné megköszönte a pályázati lehetőséget, majd bemutatta az iskola rövid történetét. 1905-ben épült az iskola, gróf Csáky Károly Emánuel építette a kor elvárásainak maximálisan megfelelt. Polgári lányiskolaként működött, egészen az államosításig. A rendszerváltás után az újraindulás második igazgatójával, Dr. Csáky Tibor igazgató atya irányításával felelevenítették a hagyományokat és korszerűsítették az iskolát. Elindult a művészeti és reál tagozat, szakmai kihívásként a tanítóképző főiskolával együttműködve, gyakorló iskolává vált. 2015-ben lett a Karolina iskola székesegyházi kórusiskola és alapfokú művészeti iskola. Így zenei tagozat és emelt matektagozat indult. Most pedig a klasszikus zeneoktatást méltó körülmények között szeretnénk folytatni, fogalmazta meg az igazgatónő. 1936-ból maradt örökségül egy iskola zászló, melyen az áll: Hűség az egyházhoz, hűség a hazához! Ehhez a magasztos célhoz szeretnénk tartani magunkat. 
Fontos cél a lelki és szellemi tőke továbbvitele. 

Varga László kanonok, az iskola zenei igazgatója elmondta, hogy a Kodály koncepció, az a módszer ami a nemzet felemelésének, oktatásának és nevelésének koncepciója a zene eszközével. A krisztusi, keresztény életre szeretnénk nevelni a gyerekeket, emellett a legfontosabb hogy megerősítsük nemzeti identitásunkat. Ezeket a godolatokat Kodály a rákosi rendszer alatt elő se hozhatta. Módszere nem volt új, visszanyúlik a hatodik századig. Nagy Gergely pápa megalapította a Schola Cantorumot - ének iskolát. Nálunk megszakadt a folyamat, tatár dúlás, török hódoltság, kommunizmus, de mindig újraindult.  És most, 100 évvel Csáky püspök halála tán, Dr. Beer Miklós püspök jóvoltából újraindulhatott a Schola cantorum. Nyolc évvel ezelőtt, Szent Cecília napján elindult az iskolában a kórusiskolai képzés, azzal a céllal, hogy a nemzeti identitás és a keresztényi élemód a gyerekek számára biztosított legyen. Templom - iskola összekapcsolódik a liturgikus szolgálat útján, fejezte be a célokat és zenei múltat felelevenítő beszédét, Varga László atya.

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!