2019. szeptember 2., hétfő

Új Kornis Gyula szobor áll Vácott a piarista gimnnázium előtt

Délelőtt tíz óra, gyerekek éneklik a közismert piarista éneket O Pater parvulorum. Szemek csillognak, várják az évkezdést, az osztálytársakkal való találkozást, az új élményeket, a lelki feltöltődést - amit valójában nem fogalmaznak meg talán, de igen ebben az iskolában ezt is megkapják. A misének mindjárt vége, piarista tartományfőnök atya, Szilvásy László áldást ad útravalóul, Kalász Ákos igazgató úr mindenkit tájékoztat a következő, nagy eseményről. Mégpedig Kornis Gyula szobrot állítottak fel a gimnázium előtt, annak ünnepélyes leleplezése és megáldása következik. 
A szobrot Juha Richárd debreceni Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette. Az alkotás Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány finanszírozásával valósult meg. A szobor felállításának kivitelezése Vác Városának Önkormányzatával közösen történt. 
Ki is  Kornis Gyula? Erre kaptunk választ a zenés megnyitó után - Horváth Tamás tanár úr virtuóz furulya játéka, valamint Komáromi Blanka népdalkéneke után. Dr. Rétvári Bence államtitkár úr szavaiból megtudhattuk, hogy Kornis Gyula, egy konzervatív, keresztény, nemzeti érékrendet valló pap, szerzetes, politikus, latin-magyar szakos tanár, aki élete során külföldön is tanult, volt dékán Pozsonyban, és a Budapesti Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészkarán is. Közoktatásról vallott elképzelései ma is helytállók. Nagyon korszerű, meghökkentő párhuzammal élt államtitkár úr, mikor Kornis Gyula és Candace Bushnell alkotásait vette párhuzamba, de azt hiszem ezzel fogta csak meg igazán a gimnazisták figyelmét. Ugyanis utóbbi a Szex és New York bestseller írója, aki teljes mértékben a mai liberális, kötöttségek nélküli, nagyvilági életet helyezi az egyetlen boldogság forrásnak. A lényeg, hogy most boldog legyél, a többi nem számít. A különös párhuzam eredménye az lett, hogy az ötven feletti Bushnell az addig általa megírt "igazságokkal" teljesen szembefordulva egy interjúban ezt nyilatkozza: „Amikor a harmincas és a negyvenes éveimben jártam, nem gondoltam erre. Aztán amikor elváltam, és beléptem az ötödik ikszbe, ráébredtem annak hatására, hogy nincsenek gyerekeim, és hogy egyedül vagyok. Most már látom, hogy azok az emberek, akiknek gyerekük született, olyan biztos alapon állnak, amilyennel a gyermektelen emberek nem rendelkeznek”. Itt jön szembe Kornis Gyula megnyilvánulása a nevelésről: "Hisz magának a történelemnek, a minden irányú kultúrfejlődésnek menete is függ a pedagógiától, vagyis attól, vajon mit tüntetünk fel a következő nemzedék előtt értékesnek, s minő eszményeket feltétlenül megvalósítandó célnak. Ilyen értelemben a nevelés csinálja részben a történelmet.”





Schmidt Mária, Széchenyi-díjas magyar történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, mint történész beszélt Kornis Gyula életéről, tetteiről, értékközvetítéséről. Az esemény felemelő volt, a diákok szép csendben végighallgatták, figyelték a beszédeket és a leleplezést, ami Schmidt Mária beszéde után következett. Fördős Attila polgármester úr, Dr. Rétvári Bence államtitkár úr, Kalász Ákos igazgató úr, Szilvásy László tartományfőnök úr, Schmidt Mária  és a szobor készítője Juha Richárd emelték le a leplet Kornis Gyula szobráról. A szobor megáldását Dr. Varga Lajos segédpüspök úr végezte. Álljon előttünk mintaképp Kornis Gyula élete, aki keresztény - nemzeti  - konzervatív szellemisége szemben állt úgy a szélsőséges jobboldali, faji alapú, mint a szélsőbaloldali, vagy liberális eszmékkel.                         Kkm









Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!