2019. október 3., csütörtök

Kiemelt beruházás - Szennyvíztisztító telep rekonstrukció és bővítés Vácott

Sajtótájékoztatót tartottak ma a már elindult váci szennyvíztisztító telep fejlesztési beruházásról. A váci szennyíztisztító telephez 16 település szennyvize érkezik, aminek fejlesztése szükségszerűvé vált, tudtuk meg Virág László vezérigazgató úrtól. Köszönetét fejezte ki  Polgármester úrnak, az önkormányzati együttműködés végett. A szükséges telekcsere végrehajtása nélkül nem lehetett volna megvalósítani a beruházást. A közműfejlesztés fontos része a tiszta településnek, környezettudatosságnak, hiszen az elválasztott csatorna feltétele a megfelelő szennyvízkezelésnek. A csatorna elválasztásával csökkentik a szennyvíztisztító telepet ért hidraulikai kapacitást, így csak a szennyvíz kerül a szennyvíztelepre, a csapadékvíz a Dunába kerül.
Virág József vezérigazgató úr (DMRV)
Sokakat érint az Attila utcai csatorna korszerűsítés utáni állapotok megszüntetése, erre október folyamán kerül sor, hallhattuk a sajtótájékoztatón. 
Rétvári Bence államtitkár úr örömét fejezte ki a beruházást illetően, hiszen a bővítéssel, több előtisztított ipari víz befogadására is alkalmas lesz a telep. Egyelőre a Samsung gyár szennyvizét fogadja be a váci szennyvíztisztító telep, de reményei szerint az elkészült 2x2 pályás M2 megnyitása az ipari beruházásokat is ösztönözni fogja.
Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő úr
Fördős Attila polgármester úr is méltatta a beruházást, annak szükségszerűségét.  Említette, hogy a projekt jelenleg 56 %-os készültségi fokon áll, és reményei szerint meg fog szűnni majd a szaghatás, ami miatt sok lakossági bejelentés érkezett.

Fördős Attila Vác város polgármestere
A szakmai tájékoztatást, Balogh Zsolt tartotta, melyből megtudhattuk, hogy a lakosság vízfelhasználási szokások megváltoztak. Így sokkal kevesebb vizet használnak fel, aminek következtében a szennyvíz szervesanyag és szárazanyag tartalma megnövekszik. A megnövekedett szervesanyag tartalom következtében a tisztítási hatásfok a meglévő technológiával nem volt tartható. Így szükségszerűvé vált a bővítés és rekonstrukció. A telep tisztítási kapacitása 90000  lakosegyenértékről 130000 lakosegyenértékre növekszik. Ígéretet kapott a lakosság arra, hogy ezzel a beruházással a szaghatás is megszűnik, ami jellemző volt minden évszakban a telepre. Ennek érdekében új nagy kapacitású biofiltert fognak alkalmazni. 

Balogh Zsolt műszaki igazgató
A bővítés és rekonstrukció technológiai elemei.


  • Átemelő gépház és szűrő (rács) gépház átalakítása
  • Homokfogó és Finomrács elbontása
  • Levegőztető medencék, utóülepítők felújítása
  • Fertőtlenítő medence hipó adagolás kiépítése
  • Anoxikus medencék megszűntetése
  • Kezelő-iroda épület bővítés, felújítása
  • Tömbösített két műtárgysoros rács, homokfogó és előülepítő műtárgy telepítése anoxikus medencére
  • Tömbösített anoxikus és fakultatív levegőztető medence kialakítása
  • Új térszíni fúvógépház és Csatornaiszap fogadó létesítése
  • Nitrát recirkuláció kiépítése
  • Biofilter az új mechanikai tisztító műtárgy mellett
  • Új kezelőépület, raktár és garázs építése
  • Tartalék áramforrás biztosítása
  • Hálózati rekonstrukció részeként:
    - Meglévő hálózati átemelők irányítástechnikai rekonstrukciója (25 db)
    - Vác, Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása


új kompozit elem, mely kiváltja a vasat a vasbetonból
A sajtótájékoztató végén bepillantást nyerhettünk a munkálatokba. A telepvezetés alatt, láthattunk az előülepítőre felkerülő új kotrót, az elkészült szolgálati épületeket, az új épülő komplex eleveniszapos medencét, mely több műtárgyat foglal majd magába, anoxikus és aerob medencéket egyaránt. Ez a műtárgy egy Magyarországon még új technológiai elemmel kerül megépítésre, méghozzá a műanyag-üvegszál kompozit elemmel, mely a vasbeton vasalását helyettesíti. Ez az anyag korrózió mentes, nagy szakító szilárdságú. Mivel a hajlított elemek legyártása körülményes volt, egyelőre csak egyenes szálakkal dolgoznak, a többi hajlított elem hagyományosan vasból készül. A beruházás során összesen 3567 négyzetméternyi új műtárgy épül, 2600 négyzetméter épületfelújítás és több, mint 1600 köbméter térfogatnövelés valósul meg.

Nincsenek megjegyzések:

Legyen újra korrekt párbeszéd!